تحریم مک دونالد
شرکت مک دونالد شعبه عربستان، در یک اقدام تبلیغاتی برای جام جهانی ۲۰۰۲، روی کیسه ها، بسته بندی ها و پاکت هایی که به مشتری می داد، پرچم تمام کشورهای شرکت کننده در جام جهانی 2002 را چاپ کرد. این یک اقدام تبلیغاتی برای فروش بیشتر بود چون عربستان یکی از کشورهای شرکت کننده در این جام بود و مک دونالدِ شعبه عربستان فکر می کرد که اگر پرچم آن کشور هم به عنوان یکی از شرکت کننده ها بر روی بسته بندی ها باشد، مردم استقبال بیشتری از شعبه مک دونالد خواهند کرد.
اما به یکباره شعبه مک دونالد عربستان، توسط مشتریان تحریم شد! مشتریان به شدت ناراضی شدند. مدیران ارشد مک دونالد متعجب بودند چون فکر می کردند با این اقدام، موفقیت بسیار عظیمی کسب خواهند کرد ولی با یک شکست واقعی روبرو بودند. اما دلیل چه بود؟
روی پرچم عربستان، نام مقدس خداوند نقش بسته و طبیعی است کیسه هایی که ساندویچ های مک دونالد در آن قرار دارد، بعد از مصرف در سطل آشغال انداخته می شوند. مردم عربستان به شدت ناراحت بودند و نارضایتی آنان اوج گرفت. مک دونالد شعبه عربستان متوجه خطای بزرگی که مرتکب شده بود شد و به همین منظور، با تمام شرکتهای خدماتی فعال قراردادی منعقد نمود تا تمامی این کیسه ها را از سطح شهر جمع آوری کنند و این اقدام خود را در روزنامه ها، بیلبوردها و مراکز تبلیغاتی دیگر به اطلاع مردم رساند. سپس به تمام مردم اعلام کرد که به هر فردی یک کیسه، جمع آوری و ارائه کند، یک مک دونالد رایگان ارائه خواهد شد و اینگونه از یک شکست حتمی رهایی پیدا کرد و توانست دوباره جایگاه خود را در بین مردم به دست آورد.
برداشت
یکی از استراتژیهای مهم شرکتهای بزرگ داخلی ویا بین المللی، هم سو کردن کارها و وظایف خود با ارزش های حاکم در آن محیط است، اما این همسوئی با ارزشها، بدون بررسی دقیق محیط و آشنایی با فرهنگ افراد و نیز تغییر دادن عادات، اعمال و نگرشها به دست نمی آید. در برخورد با نیروی انسانی، باید به آداب، سنن و آیین آنها توجه داشت و احترام گذاشت. با روی خوش، به اشتباهتان اعتراف کنید. در کنار هر مدادی، یک پاکن نیز لازم است.
- برگرفته از کتاب "اصول مدیریت و کسب و کار در سرزمین حکایات" نوشته وحید نثائی